Zone OREN CIK AID
Jangan noti-noti....
SELAMAT DATANG

p/s: karya saya tak best mana pun...no kopi n pasta taw!
Menulis Bila rajin....Mengedit bila malas....Melakar bila ada Idea..

#bercuti dipulau oren....

Followers

6 Ogos 2012

Music Diriku part 1





“Qarin!!!!!!!!!!!”jerit  Zahirul Haq. Qarin yang sedang memegang kertas ditangan tercampak ke udara seperti salji turun…Qarin mengurut perlahan dadanya. dia mengutip kertas yang jatuh. Lena menghampiri Qarin dia mengutip kertas yang berteraburan.
“Pergi la Qai, kejap lagi teruk kau kene biar aku yang kutip kertas ni”ujar Lena. Kesian dia melihat Qarin terpaksa menjadi PA lelaki kepala batu ni. Dia hairan macam mana la Qarin boleh tahan kerja dengan lelaki tersebut. Dia sendiri tak tahan kerja sebumbung dengan lelaki tersebut walaupun dia bukan berkerja dibawah lelaki tersebut..Hari-hari nak mengamuk. Qarin yang mendengar kata-kata Lena terus berlari ke mejanya buku nta kecil berserta pen diambill. Tergopoh-gopoh dia berlari. Tanpa ketuk bilik Zahirul. Sebaik sahaja dia berada dihadapan lelaki tersebut. Terkial-kial menyambut barang yang dilempar lelaki tersebut.
“Aku nak kau hantar ni dekat bahagian koreografi”arah Zahirul dia masih memandang kearah computer. Qarin membetulkan cermin mata berbingkai hitamnya….
“Lagi?”Soalnya. Dia masih sudah bersedia untuk mencatit arah Zahirul. Bungkusan sederhana besar dikepit dibawah ketiaknya.
Tu je..Pastikan kau hantar tu secepat mungkin. 5 minit dari sekarang aku telefon koreografi barang tu tak ada dekat dorang kau kena…”amaran Zahirul.
Dengan sepantas kilat Qarin keluar dari bilik Zahirul dan memecut kearah tingkat 2 tersebut.
Lena yang melihat Qarin berlari dari bilik Zahirul mengeleng kepala. ‘Haq studio’ mempunyai keluasan seluas Stadium Bukit Jalil dan mempunyai 3 tingkat.
Qarin meletakan bungkusan yang diberi Zahirul di kaunter bahagian koreografi.
“Bungkusan dari bos besar”Qarin menghulurkan bungkusan tersebut kepada Shila.
“Kesian aku tengok kau ni Qarin dah macam pelari pecut dah kat bangunan ni….”luah Shila sesiapa yang berkerja dengan Zahirul pasti akan menerima nasib yang sama.
Ala rilek la seronok apa…tak payah aku nak exercise lagi dah…”Qarin tersengih…walaupun hakikatnya dia sendiri pun dah tak tahan tekejar sana sini. Dah macam bos pulak dia.Hehehehe.
“Hari ni siapa yang buat latihan?”soal Qarin dia meninjau-ninjau kearah studio latihan yang berada disebelah Shila.
“Fantasi”jawap Shila sarkastik.
“Serius?”
“Pernah aku tipu kau”Qarin mengeleng.
“Aku nak tengok la”Qarin sudah pun masuk kedalam studio. Dia berdiri disebelah pintu..ni la kelebihan berkerja dengan Haq studio..Satu agensi yang melahirkan artis tak kira la dari pelakon, penyanyi kumpulan mahupun solo, pengacara dah segala yang berkaitan dengan dunia hiburan la…
“Hai Qarin”sapa ahli kumpulan fantasi.Dia hanya tersenyum mula-mula dulu dia kekok dengan kumpulan tersebut maklum la terkenal.Dulu nak face to face dalam mimpi je dapat jumpa fantasi sekarang depan-depan dan dah satu geng pun.
Korang buat latihan untuk album baru ke?”soal Qarin dia memerhati Carl,John,Adam dan Adli yang sedang menari…
“Yap”jawap mereka serentak.
Weh jom la join kita orang menari”ajak John. dia berhenti dari menari. Semua ahli fantasi memandangnya.
“Aku tak reti la nanti tak pasal-pasal patah riuk tulang aku”jawap Qarin.
“Belum cuba belum tahu..Aku nak gak tengok ko menari asyik tengok kami je”sampuk Adli.
“M.A.L.A.S “jawap Qarin pelahan-lahan.
Sporting la sikit”pujuk Carl.
“Aku buzy la weh. korang tahu la kalau dah keje dengan si stone tu mana la aku ada masa semua ni…”adu Qarin dia sudah pun biasa dengan semua artis bawah Haq. mereka menjungkit bahu malas nak buat ulasan.
Busy busy pun masih nak menempel dekat sini”sindir Adam.
Lelek la macam la kau tak kenal aku…”balas Qarin sambil tersenyum sumbing.
“Ni kau lepak dengan kami ni si Rul tu tak marah ke? tahu dek dia masak kau ”gertak Carl.
“Tak takut”jawap Qarin angkuh
“QARIN”serentak dengan itu bergemar studio Haq dengan nama Qarin hasil dari pembesar suara yang terdapat disudio tersebut.
Glupp!!!Qarin menelan air liur. Ahli Fantasi sudah pun ketawa kecil. Serentak dengan itu.Qarin memecut kearah tingkat 3.
Terkejut shila apabila Qarin berlari keluar dari studio dengan tiba-tiba
Tulah dia kalau tahu nak mengulat je”bebel Shila sambil mengeleng.
Jam didinding menunjukkan pukul 10 malam. Dia masih mengadap computer. Dia perlu mengemas kini semua temu janji artis yang dibawah Haq studio.Laporan perlu dihantar esok.
Serentak dengan itu Qarin menjerit kuat.
“Dah siap!!!!!”Dia bangun meregangkan badannya akibat penat duduk dihadapan computer sejak dari tengah hari tadi. Dia memandang sekeliling. Erkkk tinggal aku sorang ke dekat dalam ni. Adui tak perasan pulak diorang ni dah balik. Dia memandang kearah tempat duduk Lena,Kamal,Fitri,Firdaus dan Sarah silih berganti. Dia kembali duduk pada kerusi.Kerusi dipusing-puding.Apa aku nak buat ni dah pukul 10. Nak balik malas la pulak”pandangan mata jatuh kearah bilik bosnya.
Aikk tak balik lagi rupanya mamat ni” bebel Qarin sendirian. Dia menuju kearah patry . Dua bungkus maggi cawan dikeluar.
****
Zahirul yang sedang leka menyemak fail terkejut apabila mendengar satu jeritan yang kuat.
“Budak ni memang saja nak buat aku sakit jantung agaknya….”rungut Zahirul dia memandang kearah Qarin sepintas lalu sebelum menyambung menyemak fail tersebut.
“Bos”Zahirul mendongak apabila mendengar satu suara memanggilnya. Qarin meletakakn satu dulang yang berisi 2 cup maggi dan dua cawan air kopi di atas meja Zahirul. Zahirul bersandar pada kerusi dia memandang kearah Qarin yang sudah pun duduk dihadapannya.
“Jom kita makan maggi”Qarin tersengih.
“Maggi??”
Tu je yang ada bos kalu nak makan benda lain kena la beli sendiri”Qarin meniup maggi cup sebelum mendarat kedalam mulutnya. Mmmmm sedapnya. Al-maklum la ni je untuk malam ni. huhuhu
Zahirul hanya memandang Qarin. Perlahan-lahan dia mencapai maggi cup yang dibancuh Qarin. Aduh sedap la pulak getusnya…
“Bos bila nak balik…?”soal Qarin
“Awak tu bila nak balik?”soalan dijawap dengan soalan. Qarin mengaru kepalanya yang tak gatal. Zahirul tersenyum melihat Qarin.
“Saya tanya bos dulu…bos jawap dulu…”protes Qarin.
“Kalau saya tak nak jawap” Zahirul tersenyum.Jarang dia dapat bercakap dengan PA nya itu. Kalau ada pun tentang hal kerja.
Bos nak tahu sesuatu tak…?”Qarin mengangkat kening.
“Apa?”soal Zahirul pelik melihat mimik muka Qarin.
“Bos nampak sweet bila senyum”Qarin ketawa kuat kerana dapat mengenakan bosnya. Dia tak kesah walaupun Zahirul selalu menengkingnya,marah-marah,jerit-jerit. Dia selesa kerja dengan suasana yang bising tambahan lagi dengan sikap Zahirul yang tak suka mengambil pusing hal sekeliling itu sudah membuatkan dia selesa.
Mati senyum Zahirul. ‘Cis budak ni kenakan aku pulak’ gerutunya. Zahirul hanya diam dia sendiri pelik dengan sikap Qarin bila dihendik, dimarah,ditengking tapi Qarin sikit pun tak kesah. Malas dia nak ambik tahu. Magi yang masih bersisa dihabiskan.
“Bos saya nak ingatkan sesuatu sebelum balik ni”Qarin membetulkan cermin mata besarnya itu.
Zahirul hanya diam sambil memerhati Qarin.
“Esok bos kena turun untuk buat ujibakat suara baru…”jelas Qarin dia meletakakn satu stick note dihadapan computer Zahirul.
“Ni saya dah letakkan stick note. Okey saya balik dulu…”Qarin berlalu meningglkan Zahirul yang masih leka memandang stick notenya.
“Balik naik apa?”suara Zahirul mematikan langkah Qarin hanya tersenyum  dan berlalu. Zahirul menjungkit bahu. ingatkan nak hantar tadi dah orang tak sudi apa boleh buat. Malas nak layan.

Qarin meletakakn tiga botol air mineral ke atas meja yang disediakan untuk ujibakat. Haq studio akan menjalankan ujibakat untuk mencari penyanyi baru. Qarin duduk ditepi pentas. Kelihatan Zahirul merangkap pengarah Haq studio, Amar selaku  composer,dan Naufal sebagai guru vocal sudah mengambil tempat.
Seorang demi seorang peserta naik diatas pentas untuk diuji. Matanya memandang tepat ke arah Zahirul sebagai PA lelaki tersebut dia perlu sentiasa berada di sisi zhirul apabila waktu kerja.
Lelaki itu hanya memerhati boring penyertaan sedikit pun dia tidak memandang kearah peserta. Sikap dingin Zahirul seolah-olah mempunyai aura hitam.
“Awak tak layak”Zahirul memjawap sarkastik.Terkejut Qarin dengan jawapan Zahirul. Kelihatan Amar dan Naufal berbisik sesekali dia dia berbincang dengan Zahirul. Qarin hanya diam tak berkutik.

Terkejar kejar Qarin mengikut arahan Zahirul. Kejap suruh, tu kejap suruh ni.
“Qarin pergi ambik kostum!!!”Jerit Zahirul.
Tergopoh-gopoh Qarin pergi kebilik persediaan. Dia mengambil beberapa pasang baju yang berada didalam almari. Berlari dia ke arah Zahirul. Baju tersebut bertukar tangan dia memberi baju tersebut kearah fantasi.
Qarin terduduk letih dibawah pentas sejak dari pagi tadi dia sebik membantu Zahirul untuk menyediakan pentas…dalam masa sebulan dari sekarang fantasi akan mengadakan konset ulang tahun mereka selama 3 tahun dalam dunia hiburan…Zahirul sendiri yang menjadi pengarah untuk konsert tersebut.
“Penat?”sapa Carl.
“Penat gila kot…sikit-sikit..Qarin…Qarin..Qarin…”adu Qarin
“Aku pelik la..”Carl bersuara sambil meneguk air mineral.
“Pelik?cercite sikit…”Qarin mengerutkan keningnya..
“Kenapa kau masih setia keje dengan Haq erk….sebelum ni paling lama pun orang berkerja dengan dia hanya 2 bulan..kau ni dah masuk 6 bulan…”Carl memandang kearah Qarin. Qarin tersenyum..
“Sebab prtama kalau aku kerja dekat sini aku boleh jumpa fantasi tiap-tiap hari aku kan peminat fenatik kau..Lagi satu adalah rahsia…”Qarin tersenyum…..
Ala kau dengan aku pun tak nak share kan…cakap kawan”
“Biarla rahsia”Qarin ketawa. Carl menarik muka. Baru nak korek rahsia. ‘Jangan-jangan dia suka Haq kot’ desis Carl
“QARIN!!!!!!!!”jerit Zahirul
Got to go”qarin bangun dia meninggalkan Carl yang merajuk.

Zahirul memainkan semula perakam suara. Matanya terpejam menghayati lagu yang keluar dari perakam.
Sesekali bibirnya mengikut lagu yang berkumandang…dia tersenyum nipis.
“Alangkah indahnya kalau aku jumpa kau miss melody”desisi Zahirul Qarin


bersambung......
lama  dah tak tulis cite....ni cite lama2..
proses bersihkan dokumen..^_^
cie yg dulu pun xsiap lagi...T_T
maaf la andai ada yang kurang.....cite ni juz tok hiburan..time kasih kerana sudi bce cite aidan...:)

4 ulasan:

Tia Fatiah berkata...

aaaaa.. sambung2.. huhuhuhuhu.......
mesti qarin miss melody tuh.. alahh sweet betol.. haha

o-ReN berkata...

tia: tq sudi bce....
akn cuba untuk sambungkan..^_^

Nas berkata...

blog berwajah baru :D..hamboi semput qarin ada bos mcm zahirul..next n3 aidan (:

o-ReN berkata...

heheh....nas: tq sudi singgh..^_^