Zone OREN CIK AID
Jangan noti-noti....
SELAMAT DATANG

p/s: karya saya tak best mana pun...no kopi n pasta taw!
Menulis Bila rajin....Mengedit bila malas....Melakar bila ada Idea..

#bercuti dipulau oren....

Followers

28 April 2012

Abang!!! I love You!! ~end~




@@@@@@@@@@@
Vicky mengusap perlahan kepala Vania..
“Nia jangan nakal-nakal waktu abang tak ada ye”pesan Vicky..
Akhirnya tiba jugak masa abangnye pergi…huhhuhu…sedihnya 2 tahun terpaksa berpisah dengan abang kesayangan…
“Abang sedih la pulak”ujar Vania..air mata cuba disekat..
“Shyyyy…jangan nak nangis okey..Abang tak nak bawa air mata nia sebagai bekal abang dekat Australia nanti..Abang nak bekal smile nia”pujuk Vicky…
“Abang cakap dengan air mata nia..Dia yang degil nak keluar…nia dah pesan dah jangan nangis depan abang”lawak Vania..matanya digosok perlahan..Vicky tersenyum..
“Ops sorry, lambat bro”sapa adam dari belakang.
“No problem...janji kau datang sudah”Vicky memegang bahu Adam.
“Aku harap kau tolong tengok-tengok kan nia untuk aku,aku harap dekat kau je ni”wajah Adam serius..
“Aku janji akan jaga dia seperti nywa aku sendiri…”janji Adam...pandangan lelaki bergabung..
“Abang ni, nia taw la jaga diri nia..nia dah besar la”sampuk Vania..segan pulak bila dia jadi topic perbualan mereka..
“Nia ni bukan boleh percaya sangat…abang boleh pergi dengan tenang kalau ada orang yang boleh jadi mata-mata abang”Vicky membalas senyum dengan adam
“Aku akan jaga adik kau ni ti-top punya”Adam dan Vicky saling mengenyit mata..
Vania terkedu..
“Jom abang..flight abang dah kene panggil tu”Tuan Ahmad Riqzi memdapatkan anak lelakinya…di ikuti Puan Sohara dibelakang..
“Abang jaga diri baik-baik taw…”pesan Puan Sohara tersedu-sedu..Sedih gamatnya..
“Dah la tu mamanya…. 2 tahun je si Vicky to pergi Australia”pujuk Encik Ahmad Riqzi…bahu Puan Sohara dipegang lembut..
“Sedih la bang,kita jaga dia dari kecik lagi sejak Vince pergi..dia la tempat saya bermanja….”Vania yang mendengar kata-kata maknye terpaku..Vince???sapa pulak Vince ni??
“Dah la tu mama nya,malu orang tengok”pujuk Tuan Ahmad Riqzi
“24 tahun saya jaga dia, sejak dia masih merah lagi..walaupun dia anak angkat saya, sayang saya dah macam anak sendiri”luah Puan Sohara lagi..tersendu-sendu dia menagis
‘Anak angkat?’terkebil-kebil Vania mendengar bicara kedua ibubapanya itu..maklum la drama free ..jarang mama dan papa buat drama free..dia memandang kearah Adam yang sudah pun menjungkit bahu..tanda tak tahu dan tak nak masuk campur..
“Mama, sapa anak angkat mama tu?”soal Vania..apabila mendengar mama nya ada menyebut anak angkat..setahunya tak penah la pulak mama bagi tahu yang dia ambil anak angkat..
“Sapa lagi kalu bukan abang kesayangan kamu tu”balas Tuan Ahmad Riqzi
‘Abang anak angkat?aku dan abang adik-beradik angkat?’ dia binggung..Vania Vicky..Vicky Vania…Vania blur..sebelum dia menarik sengih
“Papa ,abang dengan orang adik beradik angkat erk?”soal Vania gembira…
“Yelah”balas Tuan Ahmad Riqzi malas..dia masih cuba untuk memujuk isterinya yang masih teresak-esak menagis..
“YES!!!!!!!!!!”jerit Vania lantang
“Opocot kau”latah Puan Sohara..terkejut dengan jeritan Vania..hampir kesemua mata-mata yang berada di airport memandang kearahnya…
“sorry-sorry”Adam memainkan peranan memohon..cuba menutup malu akibat kekecohan yang dibuat Vania..
“Kamu ni kenapa?”marah Puan Sohara
“Kalau abang dan orang adik beradik angkat,boleh tak orang nak bercinta dengan dia”sengih Vania
“TAK BOLEH”jerit kedua-duanya…Vania terkejut..Adam hanya mengeleng kepala..tak tahu nak buat apa dah…silap kerana dah termasuk dalam perbicangan keluarga orang..
“Ala…nape pulak?”protes Vania
“Kamu dengan Vicky satu susu,kira adik beradik susuan”terang Tuan Ahmad Riqzi.
“Yang papa bagi abang susu tu kenapa?”terbuntang mata Tuan Ahmad Riqzi mendengar kata-kata anak nye…
“Auw!!”jerit Vania apabila Tuan Ahamd Riqzi menjentik dahinya
“apa la lambat sangat kamu ni Vania,mama kamu la yang susu kan papa ni mana leh susu kan”terang Tuan Ahamd Riqzi..
“Ala Nia baru nak bercinta dengan abang”rungut Vania
“Dah-dah tak payah nak mengatal..kamu dan abang tu adik beradik susuan..kamu dengan dia tak boleh bercinta apatah lagi kawin…”marah Puan Sohara..
@@@@
“Jangan la nangis…bukan jodoh awak dengan Vicky”pujuk Adam apabila melihat Vania nangis..mungkin sedih akibat jodoh tak kesampaian..
“Sapa cakap nangis sebab Nia tak dapat sama dengan abang….Nia sedih sebab Nia lupa nak pesan kat abang suh bawak balik koala bear nanti…”Vania tarik sengih..
“Erk??”koala bear…cis mati-mati aku ingat sedih pasal hubungan tak kesampaian….adoi ai Nia ni suka betul la buat orang tertanya-tanya..
“So Nia tak sedih la ni”soal Adam cuba mendapatkan kepastian…
“Mmmm….nak cakap sedih gile tu tak la..kalu sikit tu mungkin ada kot…”dia sengih..
Adam diam..kepala didongkatkan keatas langit…sebaik sahaja balik dari menghantar Vicky di airport mereka singgah ditaman reakreasi mengambil angin petang yang damai..
Dia memandang kearah Adam…kadang-kadang dia rasa lain bila berada dengan Adam..dia sendiri hairan..dulu kegilaannya adalah abang tapi sejak Adam muncul sedikit sebanyak kegilaan dia terhadap abangnya seperti hilang dengan perlahan..Mmm…mungkin sebab Vicky suruh dia lupakan perasan ‘itu’ sejak tu kot dia dah boleh terima kenyataan..dia memandang kearah sampul yang diberikan oleh abangnya sebelum masuk kedalam flight tadi…
‘Baca bila abang dah nek flight nanti’ itu pesan Vicky pada nya…
Perlahan-lahan isi didalamnya dikeluarkan
Note: Ops sebelum tu abang nak mintak maaf sebab baca diari Nia…hehhe…maaf kan abang…
Abang rAsa Nia dah tahu kan pasal kita…?? J
Adik beradik susuan…so kita tak boleh bercinta dan kawin..ada faham…!!! (amaran keras)
Di sebabkan kita tak boleh nak bersama abang nak bagi tahu Nia satu rahsia besar…(hehehehe…bersiap sedia ye..)
Sebenarnya bukan abang yang selamat kan Nia waktu kejadian hitam kita sekeluarga dulu….
Tapi orang lain…Nia nak tahu ke sapa????
Bukan abang??abis tu siapa…surat itu kembali ditatap…
First abang minta maaf sebab tak bagi tahu awal-awal sebab abang tak suka..(abang jeles taw..huhhuu)
Orang itu adalah sebahagian dari diri abang jugak….
Diri abang??abang ada dua ke?
Yap sayang abang ada dua..atau erti kata lain orang kedua tu adalah kembar abang…
Erk…dia terkejut..macam taw-taw je…kejap….kembar…???
Dalam hal ni abang berterima kasih tak terhingga kepada Nia..sebab Nia la kami telah bersatu kembali..
Orang itu sentiasa berada dengan kita Cuma Nia je tak perasan sibuk kejar abang..hehehe(gurau je yunk)
Mungkin sudah jodoh Nia..walaupun abang tak mampu nak jadi pasangan Nia at least diri abang satu lagi tu boleh…Nia nak jumpa tak dengan pemilik cinta sebenar Nia??? ^_^
Mesti la nak…hati ni Nia dah bagi kat dia…jerit hati Nia…
Kalau tak silap abang orang tu masih berada disekitar Nia….So Nia cari la ye…bukak mata besar-besar dan serahkan cinta Nia tu pada orang yang selayaknya..abang yakin dia mampu jaga Nia dengan baik seperti mana abang jaga Nia…
Salam sayang dari abang cinta-mu
Vicky Arash Bin Ahmad Riqzi
P/s: kembar abang pun cinta kan Nia jugak tapi dia pemalu sikit…cari sampai jumpa taw… J
Dengan pantas surat tersebut dilepas…dia berdiri tegak..matanya memandang sekeliling..cuba mencari pemilik cinta nye yang sebenar…
Berlari dia ke kanan dan kekiri…
Adam yang leka memandang langit tersentak apabila Vania berdiri dengan tiba…bertambah hairan apabila melihat Vania berlari ke kiri dan ke kanan dihadapannya..
“Nia kenapa ni?”Soal Adam cemas…Vania masih begitu…
Adam mengaru kepala yang tak gatal….apa sudah jadi…
“Nia”Adam jerit kecil..lantas Adam menghampiri Vania..bahu Vania dipegang kemas…
“Kenapa ni?”soal Adam risau
“Nia nak cari pemilik hati Nia”balas Vania laju..matanya masih melilau…jangan la dia pergi lagi…aku nak jumpa dia dulu, nak ucap terima kasih sebab jadi hero aku dulu…
“Pemilik hati??siapa tu?”soal Adam…
“Itu la..Nia tengah cari la ni kalau jumpa Nia bagi tahu la Adam…”ujar nya bersungguh…
Adam ketawa kecil melihat Vania..Pemilik hati??Emmm bunyi macam menarik je….
“Tak sabar rasanya nak jumpa dengan orang yang Nia maksudkan tu..”
“Adam tak sabar, Nia lagi lagi tak sabar..”dia teruja…
“Abang cakap orang tu dekat dengan Nia dan sekarang pun ada dekat dengan Nia”Adam diam…
“Tapi dah puas Nia cari ke hulu dan hilir tak ada pun seorang pun manusia yang Nia jumpa dekat taman ni”
“Tapi…”kata-kata itu tersekat..
“Tapi yang Nia jumpa Adam je”perlahan dia bersuara…
“Kalau orang yang Nia cari tu Adam macam mana?”soalnya…dia mendongak mencari jawapan dalam raub wajah lelaki dihadapannya…
“Tak kan la”Vania ragu-ragu
“Apa yang buat Nia tak caya….”dia terdiam

@@@@
Pintu bilik dihempas..dia bersandar pada belakang pintu bilik…dada dipegang..fuh kurus semangat….kata-kata Adam masih bermain-main ditelinga nya….
‘walaupun perjumpaan kita tak seindah cerita novel, tapi itu la yang buat Adam jatuh cinta dengan Nia…walaupun kita masih si alam persekolah itu tak bererti cinta Adam palsu…'luah Adam serius.
Serius dia terkejut beruk…
@@@@
Pintu pagar taman tema dibukak…card ditangan dipegang betul ke ada hari pembukaan taman tema ni hari ni….??kaki diatur ke arah marry go ground (kuda pusing….)
Dia dah seram…mane pulak orang ni…cakap ada pesta ni…kad jemputan ditangan dibelek sekali lagi dari mula huruf sehingga akhir..
jemputan khas ke pesta pembukaan taman tema yang akan dibuka pada 27/4 ..kedatangan saudari amat la bemakna..hadiah menarik menanti anda…’ kalau tak ada hadiah menarik siap kau….tekad Vania…dah la penat-penat bangun pagi-pagi sebab ingat boleh seronok-seronok…
Klik!!! Melompat Vania bila melihat kuda pusing yang kaku tadi mula bergerak…
Oit-oit apa ni….???seram la pulak…Vania memeluk tubuh..bulu roma nye meremang….jangan cari pasal….
Mama, papa , abang Vicky…tolong…!!!jerit hati Vania..
“Ada orang tak?!!”jerit Vania…mana la taw kot-kot ada pekerja yang berkerja…
Serantak dengan itu kelihatan buih-buih sabun berterbangan di sekitar marry go ground….
Kaki di gerak kan cuba mencari punca buih-buih sabun yang berterbangan….
Dia berhenti apabila tiba dikawasan lapang…
Aikkk dah hilang tadi elok je banyak terbang…dia memandang sekeliling…
“Woi jangan la main-main”dia geram…dia sudah pun berada ditengan-tengah taman tema tersebut…
Siap la kalau aku tahu ada orang nak bergurau dengan aku…I Hate joke!!!!
Tangan dia dicuit..hampir melompat Vania akibat terkejut…
“Untuk akak”seorang kanak-kanak perempuan menghulurkan sekuntum bunga untuk nya…
“Sapa bagi?”soal Vania…kanak-kanak itu tersenyum..sebelum berlari..
“eh adik tunggu la”jerit Vania..belum sempat dia nak kejar kanak-kanak itu..seorang kanak-kanak lelaki menariknya…sekuntum bunga diberikan kepadanya…
“sapa bagi?”soal yang sama diulang..budak kecik itu hanya tersenyum..sebelum seorang lagi kanak-kanak kecil datang memberinya sekuntum bunga lagi…
Seronok pulak…bisik hai Vania…
Vania hanya tersenyum…somebody wants plays are game with me….
Silih berganti budak kecik baginya bunga…dah boleh buat jambangan bunga dah…
“kakak”sapa satu suara…
“jom”ajak budak perempuan….dia memimpin tangan Vania untuk mengikutinya…Vania hanya menurut…nak tahu apa yang cuba disampaikan..
“tu”budak perempaun tu tunjuk kearah langit..serentak dengan itu berpuluh belon terbang dilangit….dia terpegun…
Selepas belon tersebut hilang dilangit..muncul satu belom diudara.. perkataan I tertera dibelon tersebut..satu-persatu belon itu menjelajah langit…
I’M S O R R Y B U T I L O V E Y O U V A N I A Y U L I B T A H M A D R I Q Z I
Perkataan itu dieja satu persatu mengikut turun..
I’M SORRY BUT I LOVE YOU VANIA YULI BT AHMAD RIQZI…sapa pulak meluahkan persaan kat aku ni…desisnya…tapi…ta….pi…ta….pi…TAPI SWEET GILER….!!!!
Serentak dengan itu muncul kanak-kanak yang bagi bunga dekat dia…diorang beratur memanjang..sebelum membelakang kan vania…
Will you marry me’ tertera patah perkataan dibaju itu…
Ni dah lebih ni..aku dah betul-betul terharu ni….siapakah gerangan  putera raja yang melamar aku ni….bunga ditangan didakap…
Cepat la muncul…aku nak jawap yes ni….!!dia tersenyum…
Serentak dengan itu taman tema yang suram tadi terang berderang…sebelum putera raja itu muncul dikalangan kanak-kanak yang berdiri sebaris tu….
ERKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!! APAKAH INI???????jerit hati Vania…
Lelaki itu kelihatan cukup sempoi dengan hanya memakai t-shirt dan seluar jean..yang penting rambut lelaki itu telah berubah jadi stylo yang mana sebelum ni rambut itu kelihatan skema…
Lelaki tersebut melutut..
Aku dah terharu ni…
“Setiap langkah ku berada didalam bayang-bayanganmu..setiap degupan jantung ku ini milik penciptaku sebelum aku serahkan nya menjadi milik mu….sudikah kau menjadi penghuni hati aku dan pemilik cintamu?”serius aku dah tak tahan dengan dia…
“Adam tak berguraukan…”soal aku was-was…mana la tahu dia nak main-mainkan aku…
“Adam tak pernah main-main dalam hal hati dan perasaan ni”tegasnya….entah kenapa..entah bila…entah dimana..entah siapa….eh?? yang penting aku dah betul-betul bagi dia masuk dekat hati aku ni…
“Susah Nia nak bagi jawapan, sejak Nia tahu Adam ni pemilik cinta Nia”aku main tarik tali..
“Nia tulus Adam katakan Adam tak pernah main-main dalam mencintai nia”nak je aku Clorox mulut dia banyak betul makan coklat..manis je ayat yang keluar dari mulut lelaki ni…
Dia hanya tersenyum…cuba menyeksa perasaan lelaki dihadapannya ini….kesalahannya adalah satu biarkan dia mengejar pemilik cinta tiruannya….
@@@@
2tahun kemudian
“Abang!!!!”jerit Vania bila apabila melihat Vicky keluar dari balai ketibaan..dia terus berlari apabila kearah Vicky…Vicky mendepakan tangannya untuk memeluk Vania…
“Abang miss you!!! I love you!!!”jerit Vania sebaik sahaja berada dalam dakapan Vicky..
“Abang pun miss and love Nia jugak”balas Adam..dia tersenyum….senyuman yang amat dirindui oleh Vania sejak 2 tahun lalu…
“Ehem..ehem….amboi jangan lupa tunang kamu ni”Adam terbatuk-batuk kecil….
“Chill la bro dengan aku pun kau nak jeles”balas Vicky sebelum lelaki berdua ni berpelukan…hehehehe…Vania senyum..akhirnya semua orang kesayangan dia sudah berada didepan matanya….
@@@
Vicky membelek-belek gambar perkahwinan antara Adam dan Vania…dia tersenyum gembira…akhirnya adik-adiknya bahagia…
‘Kalau Nia nak kahwin nanti Nia nak abang yang ambik gambar kahwin Nia…abang pandai ambik gambar..gambar abang semuanya cantik’
Dia masih ingat lagi kata-kata Nia sewaktu mereka berada di alam persekolahan..kerana itu dia merantau di negara orang..belajar menjadi the best photographer..Impian Vania tertunai apabila dia sendiri yang menjadi photographer untuk majlis Vania..dia berpuas hati…
“Sayang abang”Vania memeluk Vicky dari belakang…
“Abang pun sayang Nia”Vicky tarik senyum…
“Terima kasih sebab tunai kan impian Nia”
“Nia adik abang, abang akan cuba tunaikan selagi termampu….”ujarnya
“Nia ingat abang dah lupa”dia mengambil tempat disebelah Vicky..Album perkahwinan dia dan Adam diambil…
“Abang tak lupa la sayang, Nia kan cinta hati abang”dia ketawa kecil..
“Oit dah tak payah nak ngorat bini aku”sapa Adam dari belakang..dia duduk tengah-tengah diantara Vicky dan Vania…
“Hubby ni kenapa?”marah Vania…cemburu tak bertempat…
“Hubby jeles la honey”dia tarik muncung..
“Dengan abang Vicky pun nak jeles ke”geram betul la dengan sikap lelaki ni..
“Hubby tak kira..kalu hubby cakap jeles..hubby jeles la”
“Rilek la bro, aku kau kan tahu Nia dan aku adik beradik susuan..dia adik aku kau pun adik aku”sampuk Vicky..
“Aku jeles la weh, Nia tu dulu gila fanatic kejar kau waktu belajar dulu..naik geram aku”luah Adam sambil mencubit pipi Vania..
“Itu dulu sebelum Nia jumpa cinta hati dia”Vicky pandang Vania sambil kenyit mata…
“Kau jangan main mata dengan bini aku, tak kira la adik susuan ke…adik kandung ke”marah Vicky…
Vania ketawa kecil..
“Hubby ni dengan abang kandung sendiri pun jeles…dulu tu hobi Nia waktu dekat kolej..sekarang ni hobi Nia ngorat hubby pulak”dia senyum mengoda…
“Betul ni?”soal Adam mencari kebenaran dalam kata-kata Vania..
“Betul la hubby ku tercinta”serentak dengan itu pipi Adam dicium…
“See, Nia dah tak sayang kau lagi, dia sayang aku je”bangga Adam..dia mengangkat kening..
“Kau ni kan Adam sejak kawin dengan Nia kau jadi terlebih manja ni kenapa?”soal Vicky tak puas hati..entah kenapa la dengan adik kembar aku sorang ni..dah ting tong ke???
“Cinta Nia milik Adam farish, tak akan ada cinta palsu mahupun cinta olok-olok….menjadi satu kewajipan setiap nafas Nia untuk mencintai Adam…Adam dihati Nia…Adam yang akan membimbing Nia..Adam penakluk setia cinta Nia”Nia memandang tepat kearah mata Adam..Melahirkan cinta dihati…
Mereka berpelukan….
“Oit aku yang ajar Nia cakap macam tu”sampuk Vicky..dia sudah pun bangun dari sofa yang diduduki mereka bertiga sebentar tadi…
“ish ada lagi kau ye,,aku ingat dah bla…”sengih Adam…
‘Semoga berbahagia adik-adikku’ucap hati Vicky
“Betul ke abang Vicky yang ajar”
“Tak la, kata hati Nia la”
“Tipu la”
“Hubby tak nak caya sudah..nak ngajuk dan hubby”
“Eh..tak..tak hubby gurau je honey”
Vicky ketawa kecil mendengar perbualan pasangan dihadapannya..
(gambar kahwin Vania dan Adam)


P/s: fuh!!!akhir nya siap gak…
Mohon maaf jika ada kekurangan….sesungguhnya diri ini manusia biasa..>_<
Kalu ada sebarang ketidakpuas hati boleh la komen..maklum laa..masih nak berjinak-jinak dalam bidang ni…J
Komen dari anda amat la saya hargai….
Salam sayang dari saya untuk para pembaca sekalian…… J

11 ulasan:

RinsyaRyc berkata...

Best3~ jln penceritaan dia pun ok bahasa x de berselirat . untung org yg baru menulis standart dah jauh sngt dri penulis baru ... ai dulu kena hentam teruk sbb guna bahasa sms. hehehe

~buat novel pnjang2 lagi next time...
sngt menarik ... :)
nasib baik vicky sporting habis.. adam pun sweet gilos... taniah~

o-ReN berkata...

terima kasih kerana sudi baca.....sebelum ni pernah kene tegur gak sebab gne bce sms...hehehehe....:D
~kalu ada kesempatan nnt sye try bt cite pnjg2....:D~
terima kasih kerana komen...:D

Tanpa Nama berkata...

sweet...td ms mula2 bc mcm sm ngn komik manga, bl dh last, rupenye sm yg part awl je..ape pn..best..!!!

Tanpa Nama berkata...

jalan cerita mmg best..tp kan, Adam is adik Vicky.& Vicky is abang Vania. so automatically Vicky, Vania & Adam are adik-beradik..which means Adam+Vania= xblh kawen..

o-ReN berkata...

tanpa nama:
mungkin ilham cetus dari situ..^_^

tanpa nama: secara generally vicky n vania bukan adik beradik betul hanya susuan...
dan Adam dan vania tak ada pertalian susuan....
adam n vicky terpisah...keluarga vania hnya jadikan vicky sahaja sebagai anak angkat @ susuan...tapi tidak adam....

maaf la kalau aid ada silap dekat situ....^_^

Tanpa Nama berkata...

Huaaa,jangkaan ku meleset.rupanya adik bradik susuan. Huhu
Pepepun cite ni best :)
Temkiu Oren.
-nuyrah-

Tanpa Nama berkata...

Jalan cerita dia mcm dalam komik aje... Mcm dalam komik Maid Maiden hasil karya Kouru...

o-ReN berkata...

nuyrah sama2..hehhe...saje buat saspen...:D

o-ReN berkata...

maid maiden??si aid baru bce cite itu....baru sampai khams...^_^
tak tahu la yg tang mana sama..sbb tak bace hbs lagi..^_^

Tanpa Nama berkata...

Best cite ni.jln penceritaan menarik.

Janggut Uban berkata...

Jalan cerita best , harmoni . Tak de hasad dengki yang buat tambah best . Saya bagi nilai 90%